Yapmak mı, Ertelemek mi? İşte Bütün Mesele Bu

Çağatay Gültekin

Çağatay Gültekin

CEOtudent - reklamcı kafası

Biraz matematikle uğraşacağız şimdi. Sayılarla dolu bir yazıya geldin. Ama korkma sana soru sormayacağız, bazı sayılardan bahsederek sana bir şeyler anlatmaya çalışacağız.

İlk olarak 480 ile başlayalım. 480 ne mi? 8 saatlik sürede geçen dakika sayısı. Bildiğin gibi, bazı mesai saatleri 09.00 ile 17.00 arasında. Halk arasında “9-5 mesai” dediğimiz bu süreçte, toplam 480 dakikayı işte geçiriyoruz. Daha doğrusu geçirdiğimizi varsayıyoruz. Bir diğer sayımız, 168. Bir haftada bulunan saat sayısı 168. LinkedIn’de yapılan global bir ankette, katılımcıların %89’u, günlük hedeflerini yerine getiremediğini ifade ediyor. %89! “Bugün bunu yapacağım” diye yola çıkan insanların yalnızca %11’i kendilerine verdikleri sözleri tutuyorlar. Bazen dikkatimiz dağılıyor, bazen beynimiz yorgun oluyor, bazen hiç beklenmedik şeyler, bizi günlük hedeflerimizden geri koyarlar.

O zaman sana asıl soruyu soracağız: Kendi hayatının CDO’su (Chief Doing Officer) mı olacaksın CPO’su (Chief Procrastination Officer) mu olacaksın? Yani, kendine yöneticilik yaparken işleri yapan mı, erteleyen mi bir karakter olacaksın?

Chief Doing Officer(CDO) – Yapımdan Sorumlu Yönetici

Larry Page’i, Elon Musk’ı, Steve Jobs’ı, kısacası aklına gelen bütün başarılı liderleri göz önüne getir. Bu isimler neden lider olduklarını, amaçlarını ve bu amaç için yapmaları gereken her şeyi bilen ve göze alan isimler. Onlar, kendi hayatlarının CDO’larıydı ve üç temel kuralı takip ediyorlardı:

1) Amacını belirle. Kariyerine değil, mirasına odaklan. Yani şu an için değil, gelecek için çalış.

2) Her şeyi basitleştir.

3) Hayal gücünü 10 katına çıkartmak için çalış.

CDO olmak, harekete geçmek demek. CDO olmak, başarılı bulduğun bütün girişimcilerin hepsinde bulunan ortak bir özellik.

Chief Procrastination Officer(CPO) – Ertelemeden Sorumlu Yönetici

CPO’ların çok yaptıkları işlerin başında, bir işten kaytarmak vardır. İşlerini ertelemek ile başlayan bu kaytarma işinin, önemli görevleri ertelemeye, hatta hayallerini ertelemeye kadar yolu var. CPO’ların, her zaman bahaneleri vardır. Bir iş yapmamak için, bambaşka işlere yönelirler ve yapmaları gerekeni ertelemek için ellerinden geleni yaparlar. CPO’ların isimlerini pek bilmeyiz, çünkü onlar hayallerini sürekli erteleyerek büyük bir sonuç elde edememişler ve bir başarıya imza atamamışlardır.

CDO olmak isteyenler için iki önerimiz bulunuyor:

1) Zamanı harcamak yerine, ona yatırım yapın.

2) Red etmek bazen daha üretken sonuçlar doğurabilir.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Başarı, Motivasyon

Yorumlar (0) Yorum Yap

/