Spotify’ı Daha Verimli Kullanmanızı Sağlayacak 15 İpucu

Kardelen Sepetçi

Kardelen Sepetçi

İAL13'/ YTÜ / #biryenipalmiye

Müziğin konsantrasyon, motivasyon ve başarı için ne kadar önemli olduğunu zaman zaman vurguluyoruz. Son zamanlarda hepimizin favori uygulaması olan Spotify da müzik zevkimizi bambaşka boyutlara taşıyor ve artık neredeyse bir müzik uygulaması olmaktan çıkıyor. Spotify’ı sosyalleşmek, rahatlamak, öğrenmek ve aşağıda örneklerini vereceğimiz daha pek çok şey için de kullanabilirsiniz.


1) Haftalık Keşif bölümü takip edin.

Spotify’da bulunan haftalık keşif ile dinlediğiniz müzik türlerine benzer müzikler her hafta sizlere sunuluyor. Her pazartesi yenilenen bu liste ile yeni müzikler keşfedebilir ve bu müzikleri çalma listelerinize ekleyebilirsiniz. Spotify size kendi tarzınıza uygun müzik sunma konusunda oldukça başarılı.


2) Kendi müziklerinizi yükleyin.

Spotify’ın müzik kataloğu gerçekten büyük ama bazı sevdiğimiz eski albüm veya sanatçıları bulamayabiliyoruz. Eğer bu şarkılar MP3 arşivinizde mevcutsa onları da diğer Spotify şarkıları gibi dinleyebilir, çalma listelerinize ekleyebilirsiniz. Tepedeki menüden “Düzenle > Tercihler > Kaynak Ekle’ye tıklayarak müzik dosyalarınızın olduğu klasörü seçin. Yüklediğiniz dosyaları sol bölmedeki “Yerel Dosyalar” içinde görebilirsiniz. Buradan aynı zamanda telefonunuzdaki yüklü olan müzikleri çevrimdışı da dinleyebilirsiniz.


3) Arkadaşlarınızı takip edin.

Eğer müzik listesi oluşturma konusunda başarılı değilseniz ve yeni şarkıları ve müzisyenleri keşfetme konusunda başarılı arkadaşlarınız varsa onların Spotify’da dinlediklerini takip etmek isteyebilirsiniz. Soldaki bölmeden “Takip et”i seçip “Arkadaşları Bul”u kullanarak istediğiniz arkadaşlarınızı seçtikten sonra takip ettiklerinizi sağ taraftaki “Hareket” listesinde görebilirsiniz.


4) Ortak çalma listeleri oluşturun.

Örneğin arkadaşlarınızla bir yolculuk planlıyor ve bir çalma listesi oluşturmak istiyorsanız tek bir cihaz kullanmak yerine liste üzerinde arkadaşlarınızla beraber çevrimiçi çalışabilirsiniz. Öncelikle bir çalma listesi oluşturup üstüne sağ tıklayarak “Ortak Çalma Listesi”ni seçin. Paylaş > Gönder düğmesiyle bu listenin bağlantısını arkadaşlarınıza göndererek onların da şarkı ekleyip çıkarmasını sağlayabilirsiniz.


5) Size özel olsun.

Arkadaşlarınızın bazen ne dinlediğinizi bilmesini istemeyebilirsiniz. Dinlediğiniz şarkının görülmesini geçici olarak kapatmak için Spotify penceresinin sağ üstündeki isminize tıklayıp “Gizli Oturum”u seçin. Bu özellik, siz programı kapatıp yeniden açıncaya kadar devrede olacaktır.


6) Çalma listenizi kurtarın.

Eğer eskiden silmiş olduğunuz veya yanlışlıkla silinmiş bir çalma listenizi geri getirmek istiyorsanız yapmanız gereken şey Spotify internet sitesine gitmek, hesabınızla giriş yapmak ve hesap ayarları altından Recover Playlists seçeneğine tıklamak. Bu sayede silinmiş çalma listeleriniz geri gelecektir.


7) Şarkılara eşlik edin

Spotify’ın masaüstü sürümünün de kendi uygulamaları var. Sol panelde “Uygulama Bulucu’ya tıklayın ve örneğin MusiXMatch veya TuneWiki’yi ekleyin. Daha sonra şarkıların sözlerini görebilecek, isterseniz tıpkı karaoke gibi şarkının dinlemekte olduğunuz yerine de eşlik edebileceksiniz. Buraya diğer kullanıcılar gibi sevdiğiniz şarkıların sözlerini siz de ekleyebilirsiniz.


8) Şarkının istediğiniz noktasını paylaşın.

Arkadaşlarınıza içinde zaman damgası da olan şarkı adresleri gönderebilirsiniz. Sol alttaki şarkı adına sağ tıklayıp “Spotify URI Kopyala”yı seçin ve adresi e-postanıza veya mesajınıza yapıştırdıktan sonra en sonuna “#zaman” ekleyin. Örneğin şarkının 1 dakika 26. saniyesinde harika bir solo başlıyorsa URL’nin sonuna #1:30 yazmanız yeterli. Bunu HTTP bağlantılarıyla da yapabilirsiniz ama # yerine %23 yazmalısınız.

spotify:track:5LOaKdW9D2Gl9neAN94NbR #1:30


9) Ses kontrolü

Spotify ses yüksekliğini değiştirmek için Ctrl tuşuna basılı tutarken yukarı veya aşağı ok tuşunu kullanabilirsiniz. Sesi tamamen kapatmak için Ctrl + Shift ve aşağı ok tuşuna basmanız yeterli. Eğer bilgisayarınız MAC ise bunu CMD tuşu ile yapabilirsiniz. Ancak bunu yaptığınızda reklamlar sessizleşmez, siz sesi açana kadar duraklatılmış olur. Premium hesap almadıkça reklamları sesli dinlemek zorundasınız.


10) Radyo dinleyin

Ne dinleyeceğinize karar veremediğiniz ve arayacak bir şey bulamadığınız anlarda sol bölmeden Radyo’yu seçip “Yeni İstasyon Oluştur”a tıklayın. Beğendiğiniz bir albüm, sanatçı ya da çalma listesi seçin. Spotify tüm kataloğundaki benzer parçaları bulacak ve sizin için çalacak.


11) Tarayıcıyla kullanın.

Spotify kullanmak için bilgisayarınıza program yüklemeniz şart değil. play.spotify.com adresini web tarayıcınız ile ziyaret ederek de müzik dinleyebilirsiniz.


12) Spotify ile uyumlu uygulamalar kullanın.

Özellikle iki uygulama Spotify ile uyumlu çalışıyor. Bunlardan ilki Algoriddim Djay. Bu programı Google’a yazarak her türlü platform için bulabilir ve indirebilirsiniz. Bu program Spotify’da dinlediğiniz müzikleri mixleyen bir program. Yeni şeyler keşfetmek için birebir. İkincisi ise Shazam. Shazam ile Spotify hesabını birleştirdiğinizde Shazam sizin yerinize otomatik olarak çalma listesi oluşturmaktadır.


13) Çalma listelerini daha hızlı yaratın.

Bunun için dinlediğiniz şarkıları CTRL tuşuna basılı tutarak seçin, bir nevi dosyaları toplu olarak seçer gibi sonra sağ tuşa tıklayın ve kaydet tuşuna basın. Eğer ayrı olarak bir çalma listesi oluşturarak bunları eklemek isterseniz de kaydet tuşuna bastıktan sonra yeni çalma listesi oluştur seçeneğine tıklayın.


14) Klasik müzikle dinlenin.

Klasik müziğin dinlendirici ve rahatlatıcı etkisi tartışılmaz. Ders çalışırken veya iş yaparken arka planda çalacak, yorucu olmayan müzikler arıyorsanız Classify uygulamasını deneyin. “Classify” ile önerilen çalma listelerine, bestecilere, dönemlere, çalgılara ve ruh halinize göre müziklere ulaşabilirsiniz.


15) Dil öğrenin.

Spotify’ın Listen Language uygulamasıyla yeni öğrendiğiniz veya geliştirmek istediğiniz bir dil ile ilgili yeni kelime veya cümleler öğrenebilir, kelime haznenizi genişletebilirsiniz. Bu listelerde 24 adet dilden dilediğinizi seçerek ücretsiz sesli dersleri dinleyebilirsiniz.


facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

This post is also available in: English

Kategoriler: Dijital

Yorumlar (0) Yorum Yap

/