Sorunlarınıza Daha Net Çözümler Bulabilmek İçin Takip Etmeniz Gereken 4 Adım

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Sarte, “Hayatta yapılacak o kadar çok hata var ki, aynı hatayı yapmakta ısrar etmenin bir anlamı yoktur.” der.  Ancak birçoğumuz aynı sorunla tekrar tekrar karşılaşma eğilimindeyiz ve artık bu konuda yapabileceğimiz bir şey yokmuş gibi hissediyoruz. Aslında bunun tek nedeni etkili bir problem çözme tekniğimizin olmamasıdır. Peki, daha kalıcı çözümler için nasıl bir yol izlemeliyiz?

1) 5-Neden analizi ile asıl soruna ulaşma

Problem çözmede en önemli adım ana sorunu belirlemektir. Bunun en etkili yollarından biri ise Sakichi Toyoda tarafından geliştirilen 5-Neden yöntemi. Toyoda, karşılaştığımız soruna 5 kez neden sorusunu sorarak ana soruna ulaşabileceğimizi söylüyor.

Örneğin, sorun sitenizin yeterince trafik almaması olsun.

Trafik neden düşüyor? Sitedeki içerik okurların ilgisini çekmiyor.

İçerik neden okurların ilgisini çekmiyor? Okurların ihtiyaç ve ilgileriyle uyuşmuyor.

Neden okurların ihtiyaç ve ilgileriyle uyuşmuyor? Okurlarımızı iyi çözümleyemiyoruz.

Neden okurlarımızı iyi çözümleyemiyoruz? Bu alanda hiç araştırma yapmadık.

Neden bu alanda hiç araştırma yapmadık? Araştırma yapmak için yeterli kaynağımız yok.

Öyleyse burada esas sorun kaynak sıkıntısı.

Bu yöntem ile muhtemel bir nedenin derinlerine indiğinizi unutmayın eğer trafik çekememe durumu için başka nedenler olduğunu da düşünüyorsanız onlar için de beş kez neden diye sormalısınız. Bunu yaparak mantıksal düşünme yeteneğinizi geliştirebilir ve çözümlerin yüzeysel kalmasının önüne geçebilirsiniz.


2) Alternatif üretme

Ana soruna ulaştıktan sonra muhtemel çözümlere odaklanmamız gerekiyor. Bunu yaparken bütün enerjinizi ve zamanınızı tek bir mükemmel çözüm bulmaya harcamak yerine, en az 10 olası çözüm bulup not etmelisiniz. Böylece, kendinizi aklınıza ilk gelen bir iki çözümle sınırlamayacak, karar vermeyi erteleyip daha iyi seçenekler için yaratıcılığınızı kullanmış olacaksınız. Bu yöntem biraz daha fazla zaman alsa da ileride mükemmel sonuçlar alma ihtimaliniz daha yüksek olacaktır.


3) Alternatifleri değerlendirme ve seçme

Çözümlerinizi bulduktan sonra en iyi olanı seçmeniz gerekiyor. Doğru karar vermek için bir artı/eksi tablosu oluşturabilirsiniz. Bu şekilde önyargılı yanlış kararlar yerine daha mantıklı kararlar verebilirsiniz.


4) Çözümleri uygulama

Bu üç aşamayı uygulayarak en iyi çözümü seçmiş olsanız bile kesin çözümü elde etmiş olmak gibi yanlış bir hisse kapılmamalısınız. İlk olarak çözümü uygulayıp verimliliğini kontrol etmeli ve ona göre düzenlemeler yapmalısınız.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Yorumlar (0) Yorum Yap

/