Guy Kawasaki’den 10 Startup Dersi

Bu senenin Startup Grind açılış konuşmacısı Guy Kawasaki’nin, girişimcilerin en çok yaptığı on hata ile ilgili konuşmasında bombasını patlatırken dediği gibi: ”Zırvalığa odaklanmayın, gerçekliğe odaklanın.” zaten Kawasaki’nin tüm uyarıları aynı kapıya çıkıyor: ”Kafadan sallamayı bırakın ve güzel bir ürün üretin.”

Hata 1: Tüm numaralarınızla hokkabazlık yaptıktan sonra milyar dolarlık devasa bir pazarın sadece %1’ini almaktan şikayet etmek. Öncelikle bir pazardan %1’ini almak bile zordur, bunu sakın cepte görmeyin. İkinci olarak hiçbir yatırımcı sizin önemsiz %1’inizi duymak istemez; bunun yerine en dipten hesaplama yapın, ürününüzü prototipleştirin, nerede olduğunuzu görün ve büyütmeye başlayın. Yatırımcılar sizin şu anki başarınızla ilgilenir, teoride hesaplanmış istatistiklerle bir gün nerelere gelebileceğinizle değil.


Hata 2: Çok hızlı tırmanmak. ”Asla hızlı tırmanamadığı için ölen bir şirket görmedim. İşte biz Silikon Vadisi’nde buna yüksek kalite problem deriz.” der Kawasaki ve gülümser. Henüz elde etmediğiniz ama bir gün elde edebileceğinizi düşündüğünüz insan kalabalığını destekleyerek başlamanız gerektiğini düşünmeyin. Bunun yerine öldürdüğünüzü yiyin. Sahip olduklarınıza ve sahip olduklarınızı destekleyip büyütmeye ve tırmanmanız gerektiğinde tırmanmaya odaklanın.


Hata 3,4,5 ve 8: Ortaklığınız, mal arzınız, patentleriniz gibi yanlış şeylere odaklanmak. Kısacası zırvalıklara odaklanmak.

Yatırımcılar ürünlerinizi umursar, kar-zarar tablonuzu umursar ve sizin banka hesabınızı etkileyen ortaklarla ilgilenirler. Yani emeğinizi prototipe koyup satış yapın ve yaptıklarınızı sunumun 10/20/30 kuralı ile iyi bir şekilde sunun -10 slayt, 20 dakika, 30 sayılık font.

“Bir fotoğraf bin slayt değerindedir” diyerek dikkat çeker Guy ve ekler: “Ama bir prototip ve bir demo bin mal arzına değerdir.”


Hata 6: Seri üretim yapmak yerine paralel üretim yapın. Aslında Guy bile “İşleri seri olarak yapmak daha uygun olabilir.” diyerek düşüncesini itiraf ediyor ama bu yolda hayat karşınıza çıkıyor. Gerçek hayatta işler para topla, takım kirala ardından ürün inşa et ardından para kazan sonrasında halka aç olarak gitmiyor. Bazen bunların hepsini aynı anda yapabiliyorken bazılarını hiçbir zaman yapamıyorsunuz ama eninde sonunda faytonu attan önce yerleştiriyorsunuz, yani buna alışın ve paralel üretimde başarılı olmayı öğrenin.


Hata 7: Kontrolü sürekli elinizde tutacağınızı düşünmeyin. Siz gerçek dünyada kuruculuk yapıyorsunuz zira dışardan para aldığınız anda ve dışardan yatırımcılara sahip olduğunuz anda kontrolü kaybedeceksiniz. Zaten Guy’ın iddia ettiğine göre kontrole fazla değer biçiliyor ve ifadesi şöyle devam ediyor: “Eğer kötü giden bir firmada yüksek bir yüzden var ise kimin umrunda? Google’da %0.05 sahibi olmak saçma bir şirkette %51 sahibi olmaktan çok daha iyidir.”.

Bu nedenle cüzdana asılmak yerine daha büyük bir pasta yapın. İşinizi büyütün ardından başarıyı yatırımcılarınızla paylaşabileceksiniz.


Hata 9: Hayati önem taşıyan bir öneri- Kendiniz gibi insanları işe almayın, sizi tamamlayan insanları işe alın. Beyaz bir erkek misiniz? O zaman renkli bir kadını işe alın. Genç misiniz? O zaman yaşlı birini işe alın. Sizin yaşamadığınız deneyimleri yaşamış, sizden farklı bakış açılarına sahip olanları işe alın hatta bakış açıları çok çeşitli ve birbirinden farklı olan kişileri işe alın. Kawasaki der ki: ”Stepford gibi içinde herkesin aynı olduğu çok firma görüyorum. İki işiniz var; ürünü yapmalısınız ve ürünü satmalısınız. Eğer sadece üreticileriniz varsa hiçbir şey satamazsınız. Eğer bir sürü MBA’iniz varsa üretecek bir şeyiniz yoktur.”. Sonuç olarak çeşitli yeteneklere ihtiyacınız var ve bunun için çeşitliği olan bir gruba ihtiyacınız var.


Hata 10: Belki de aralarından en gerçeklik aynası görevi göreni- Yatırımcılarınızla arkadaşlık etmeyin. ”Onlar size bir dolar verip karşılığında elli almak istiyor. Siz bir araçsınız ve araçlar amaç içindir.” der Kawasaki. Evet, yatırımcılar size inandıklarını ve sizi sevdiklerini söylerler fakat onlar insanlara yatırım yaparlar ve işin sonunda şirketinizin başarısıyla beraber onlara ne kadar para kazandırabildiğiniz umurlarında olur.

Peki sonuç olarak yatırımcılara kendinizi nasıl kabul ettirebilirsiniz?

Zırvalığı kesip satışlara ve ürüne odaklanın. Onlara başarılı olabildiğinizi, beklentileri aşabileceğinizi gösterin ve onlar da sizi bunun için sevsin.

Kaynak.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

⇓ CEOtudent Facebook sayfasını takip etmeyi unutmayın ⇓

Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/