Girişimcilikte En İyi 10 Ülke

Çağatay Gültekin

Çağatay Gültekin

CEOtudent - reklamcı kafası

Girişimcilikte En İyi 10 Ülke listesini görünce aklınıza otomatik olarak “Tabii ki Amerika bir numaradadır. Adamların Silikon Vadisi var” diyorsunuz değil mi? Ne de olsa, binlerce başarılı girişim burada doğuyor ve büyüyor. Uber’den Airbnb’ye, Facebook’tan Google’a hepsi Amerikalı olduğu için zirvede onlar vardır değil mi? Değil. Evet, birinci sırada Amerika yok! Tabii, Wharton School, BAV Consulting ve U.S. News&World Report’ın hazırladığı liste yanlış değilse. Kamuoyunun eğilimlerini araştıran rapor, Dünya’nın 65 farklı ülkesinden 16.500 kişiyle anket çalışması yapılarak hazırlandı. Listenin nasıl hazırlandığını (hazırlayanların yanılıp yanılmadığını) buradan görebilirsiniz.

O zaman listeyi görmeye hazır mısınız? 3…2…1… Ve liste!

1) Almanya

2) Japonya

3) Amerika (Nihayet!)

4) Birleşik Krallık

5) Kanada

6) İsveç

7) Hollanda

8) Danimarka

9) Singapur

10) Avustralya

Almanya, nasıl listenin tepesinde yer aldı? Bu soruya, araştırmacılar şu cevabı veriyor: Almanya, altyapı konusunda “mükemmel” olan 10 puanı aldı. “Mükemmele yakın” olan 9,8’lik bir eğitimli nüfusu bulunuyor. Ayrıca, Almanya, uzun zamandır küçük ve orta ölçekli girişimlere destek veriyor.

Tabii, Almanya denince aklımıza gelen mühendislik de Almanya’yı listede üst sıralara taşıyan önemli bir faktör.

Asıl soru şu, Amerika niçin listede bu kadar arkada? Paraya veya bağlantılara ulaşmak konusunda diğer ülkelere göre önde olan Amerika’nın problemi, rakip ülkelere göre daha az şeffaf iş yürütülmesi ve çalışma gücünün daha az kalifiye olması.

Amerika’nın başarısızlığı konusunda, araştırmacıların bir tezi daha bulunuyor. Amerika’nın bu gerileyen başarısının arkasında, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD), 64 ülkenin öğrencileri arasında yaptığı araştırmada Amerika’nın değerleri de yatıyor. Amerika, son araştırmalarda matematikte 35., bilimde 27. sıraya gerilemişti.2

Peki, bir çok dev teknoloji şirketine ev sahipliği yapan İsrail neden listede yok? Bu sorunun cevabı, politikada yatıyor. Siyasal tartışmalar yüzünden, İsrail, girişimcilik listesinde ancak 21. sırayı alabildi.

Kaynak.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

⇓     CEOtudent Facebook sayfasını takip etmeyi unutmayın     ⇓

Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/