Facebook F8 Konferansında Öne Çıkan Çığır Açıcı Gelişmeler

Mevcut teknolojileri ve ürünleri geliştirmekle beraber geleceğe yönelik vizyonu belirleyen Facebook F8 Konferansı bu yıl da Mark Zuckerberg’ün cesur şirket planlarını ortaya koymasıyla gündeme oturdu. Sona ermesinin ardından büyük dalgalanmalar yaratan, etrafa yaratıcılık kıvılcımları saçan ve adeta bir ilham makinesinden çıkmış etkisi yaratan bu konferansta bu yıl öne çıkanlara göz atalım.

Düşünce Okuyan Beyin İmplantları

Şüphesiz en fütüristik projelerden birisi doğrudan düşüncelerle iletişim kurabilmek. Bununla ilgili olarak Regina Dugan ekibinin üzerinde olduğu 2 projeden bahsetti. İlki, bir ALS hastasının aklından geçenlerini yazıya dökmek üzere olan bir proje. Şu an dakikada 8 kelimeye kadar bir aktarma yapabilmek söz konusu fakat hedef dakikada 100 kelime! İkincisi ise işitme engellilerin ciltleri sayesinde sesleri duyabilmelerine izin veren bir donanımdan oluşuyor.

Her iki yaklaşımdan yola çıkarak ortaya çıkan fikir ise; kullanıcıların bir kelime bile söylemeden iletişim kurmalarını sağlayabilen sessiz konuşma arayüzleri. Beynin konuşma merkezinden kelimeleri alarak onları bir takım sensörler kullanarak metin haline getiren bir arayüz düşünün, ilginç değil mi?


Akıllı Telefonları Çöpe Attıracak Akıllı Gözlük

Dünyanın öbür ucundaki insanları neredeyse ziyaret edin, bir iş toplantısı sırasında önemli istatistikleri görüntüleyin, tanışıp da hatırlayamayacağınız kişilerin adını söyleyin, gıdalar hakkında kalori bilgilerini öğrenin. Hedeflerine göre bu liste daha da uzayıp gidiyor.

Özel fotoğraf oluşturma, AR oyunları oynama ve gerçek dünyaya resim efektleri uygulamayı da içeren bir platform düşünülüyor. Bahsi geçen teknolojilerden bazıları hali hazırda mevcut fakat Facebook, bu işlevleri telefonlarımızdaki uygulamalarmış gibi açmamıza izin vererek AR gözlüğümüzün akıllı telefonlarımızın yerini aldığı bir geleceği öngörüyor.


Surround 360 vol.2

Facebook, doğrudan bir teknolojik aleti markalaştırıp satma planlarının olmadığını belirtse de, Surround 360 tasarımının ikinci jenerasyonunu için potansiyel müşterilerin onu bir ürün olarak satın almalarına ciddi destek veriyor.

İlkinden daha yetenekli, daha küçük, daha taşınabilir bir versiyon olan Surround 360, 17 yerine 24 kameradan oluşuyor. Facebook’un x24 kamerası, bir sahnedeki her nesne için bir derinlik maskesi oluşturuyor ve sahnedeki ışık ve nesneleri gerçeğe çok büyük oranda yakın bir şekilde yansıtıyor.Surround 360 gelişimine öncülük eden Facebook Mühendislik Müdürü Brian Cabral; “Gerçekten sahnedeki her pikseli hesaplıyoruz ve bu piksel belli bir dereceye geldiğinde izleyiciler bunu herhangi bir perspektiften, gerçek hayatta bir sahnenin parçası gibi görüntüleyebilirler.” diyor.

Tüm bu gelişmelerin ışığında gelecek sene gerçekleşecek konferansta çıtayı nereye taşıyacaklarını biz de merakla bekliyor olacağız.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Kreatif, Teknoloji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/