Comic Sans Fontunun Ortaya Çıkış Öyküsü

Zeynep Güçlükol

Zeynep Güçlükol

Bogazici University

Ortaokul ve lise dönemlerimizde yaptığımız ödevlerden, Msn kullanımından Comic Sans yazı fontuna epey aşinayız aslında. Biz büyüdükçe Comic Sans kullanma oranımız azaldı hatta bir kısmımız nefret bile eder hale gelmiş olabilir. Bu durum aslında dünya genelinde de böyle. Gelin, Comic Sans’in ortaya çıkış öyküsünü tasarımcısından dinleyelim.

Microsoft Bob programı için hazırlanan Comic Sans fontunda çizgi romanlardan esinlenildi.

Comic Sans, Microsoft’un Tipografi ekibinden Vincent Connare tarafından 1995 yılında piyasaya sürülen Microsoft Bob programında kullanılmak amacıyla tasarlanan bir yazı fontu. Connare, bu fikrin ortaya çıkışını şöyle anlatıyor: “Çocukların bilgisayar kullanımını kolaylaştırmak amacıyla görselliğe dayanan Microsoft Bob programı tasarlandı. Programda konuşma balonu içinde Times New Roman fontuyla konuşan bir köpek vardı ve köpekler Times New Roman ile konuşmazlar. Konsept olarak bu çok anlamsızdı. Ben de Watchmen ve Dark Night Returns gibi el yazısının bir font olduğu çizgi romanlarını inceledim. Bu fontu direkt kopyalayabilirdim ancak bu etik olmazdı. Harflere baktım ve onları ekrana kopyalamaya çalıştım. Bununla ilgili bir taslak ya da çalışma yoktu, sadece fare ile ekrana çizen ve hatalı olan yerleri çizen ben vardım.


Comic Sans ile alışılagelmiş font anlayışının dışına çıkıldı.

Düz çizgiler yapmak zorunda değildim, düzgün görünmelerini sağlamak zorunda değildim ve benim eğlenceli bulduğum şey de buydu. Tipografi kurallarını yıkıyordum. Patronum Robert Norton, p ve q harflerinin birbirleriyle simetrik olması gerektiğini söyledi ama ben ‘Hayır, öyle olmaması gerekiyor!’ dedim.

Comic Sans, Microsoft Bob’a zamanlaması yüzünden entegre olamadı ama ofiste genellikle eğlence amaçlı e-maillerde kullanılmaya başlandı. Geniş kitlelerce tanınmaya başlanınca da doğal olarak Windows 95’e dahil edildi.

Bir yazı tipi ne için yaratıldıysa onu yapmalıdır. İşte bu yüzden Comic Sans ile gurur duyuyorum. O, bilgisayar kullanmaya yeni başlayan kişiler içindi ve bu segmentte başarılı da oldu. İnsanlar Comic Sans’i yanlış kullanıyorlar; eğer bir fontun nasıl kullanıldığını anlamıyorlarsa, fontun onlar için bir gücü veya anlamı olmayacaktır.“


Comic Sans her yerde, hatta bakkal tabelasında! 🙂

Sizler de Comic Sans’in hatalı bir çok yerde kullanıldığını gözlemlemişsinizdir. Örneğin, özgeçmişlerde, hukuki dokümanlarda hatta savaş hatıralarının yayınlandığı bloglarda bile kullanıldığı olmuş.


Temmuz ayının ilk cuma günün Comic Sans günü olarak kutlandığını biliyor muydunuz?

Comic Sans eleştirilip, yanlış kullanıldığı kadar sevilen de bir font aslında. Hollanda’da popüler radyo DJ’leri olan Coen Swijnenberg ve Sander Lantinga, Temmuz ayının ilk cuma gününü Comic Sans günü olarak kutlamaya karar vermişler ve 2009’da bu yana da Comic Sans günü kutlanıyor. Bazı Hollandalı şirketler web sitelerini bugün Comic Sans fontuyla yayına alıyor.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Başarı, Kreatif, Tarih

Yorumlar (0) Yorum Yap

/