Bilinmeyen Yönleriyle Mikro Uyku ve Etkileri

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

Yorgun olduğunuzda, otururken, televizyon izlerken içiniz geçiyor, uykuya nasıl daldığınızı bile fark etmeden bir anda uyanıyor musunuz? Halk arasında “şekerleme” dediğimiz bu kısa süreli uykuya “mikro uyku” deniyor.

Salvador Dali ve Einstein gibi dâhilerin, sanatçıların, mühendislerin, yaratıcılık gerektiren mesleklerdeki insanların bilinçli olarak deneyimlediği bu uyku biçimini gelin, yakından tanıyalım:

  • Salvador Dali ve Albert Einstein, rüya benzeri kalıcı deneyimler edinmek için mikro uykuya dalıyormuş. Hypnagogic duyular denilen bu deneyimlerle vücut, uykuyla uyanıklık arasında uyarılıyor, beynin algıları açılıyor ve bu da yaratıcılığınızın gelişmesini ve hafıza performansınızın artmasını sağlıyor.
  • Bu kişiler, uykuları bilinçli bir şekilde deneyimlemek için bir sandalyeye oturuyor, ellerine ağır bir anahtar alıyor, ellerinin altına anahtar düştüğünde ses çıkarması için tabak benzeri bir şey alıyor ve uyuyorlar. Derin uykuya geçtiklerinde anahtar ellerinden düşüyor ve uyanıyorlar.
  • Mikro uyku süresi 2-20 saniye arasında değişebilir.
  • Uzun süreli uykusuzluğun ardından dalınan mikro uyku esnasında normalde dörtte bir saniye kadar olan dış ortama tepki süresi yavaşlar ve yarım saniyeye çıkar.
  • Uzun yolda araba kullanırken aşırı uykusuzluk veya yorgunluktan dalınan mikro uyku trafik kazaları riskini artırır.
  • Gözleriniz açıkken de mikro uykuya dalmak mümkündür. Kitap okurken aynı paragrafı farkında olmadan baştan okuyorsanız, gözlerini yavaşça kırpıyorsanız, boş bakışlarla bir yere dalmışsanız, kendinize geldiğinizde son dakikayı hatırlamıyorsanız mikro uykuya dalmış olabilirsiniz.
  • Çok yorgun olduğunda da ortaya çıkabilen mikro uyku, kronik bir uyku rahatsızlığına da dönüşebilir.
  • Dünyada yaklaşık 15 milyon kişide görülen uyku apnesi, mikro uykunun en yaygın çeşididir.

Her şeyin olduğu gibi mikro uykuya dalmanın da yararlı tarafları varken zarar verici bir hale de dönüşebilir. Dali ve Einstein gibi dâhiler bu kısa süreli uyku evresini kontrol altına alarak zihinlerinin daha açık bir hale gelmesini sağlamış ve ilham verici bir hale dönüştürmeyi başarmışlardır.

Siz de kendi kendinize bu gibi uygulamaları deneyerek hayal gücünüzü geliştirebilir, üretkenliğinizi artırabilirsiniz.

Kategoriler: Bilim, Sağlık, Strateji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/