Başarılı İnsanlar 10-22 Yaşları Arasında Ne Yapıyorlardı?

Başarılı insanlar geçmişlerinde verdikleri önemli kararların, yaşanmış bazı anların bugünkü başarılarına büyük katkılar sağladıklarından bahsederler. Steve Jobs’ın “Noktaları Birleştirmek” başlıklı konuşmasında bahsettiği  şeyler de bu kararların ve yaşanmışlıkların önemine dikkat çekiyor.

Peki bu insanların o genç yaşlarda yaşadıkları neydi?

Geçmişlerindeki hangi dönemlerden ilham aldılar?

Bill Gates (1977’de 22 yaşındaydı),

Rekabeti destekleyen bir aile içerisinde büyüyen Bill Gates, programlamayı okulunun bilgisayarını kullanarak öğrendi. Gates’in ilk bilgisayar programı, bilgisayara karşı oynanan “tic-tac-toe” oyunuydu. Gates ve üç arkadaşı, bilgisayarlarda daha fazla zaman geçirebilmek için işletim sistemlerindeki açıklardan yararlanmaya başlayınca bilgisayar merkezini kullanmaktan men edildiler. Sonrasında bu dörtlü, bilgisayar merkezine, bilgisayarları kullanma karşılığında sistemdeki bozuklukların düzeltilmesine yardım edeceklerine dair bir teklif sundu ve sorunları bu sayede çözülmüş oldu. Gates, Harvard’daki ikinci senesinde kombinatorik sınıfında gördüğü, çözülemeyen bir problem için algoritma yazdı. Yine Harvard’da, Microsoft’un yönetim kurulu başkanı olacak olan Steve Ballmer ile tanıştı. Gates’in, arkadaşı Paul Allen ile kendi yazılım şirketleri kurmak için okulu bıraktığında daha Harvard’da ikinci senesini yeni bitirmiş olduğunu da ekleyelim.


Elon Musk (1993’te 22 yaşındaydı)

SpaceX’in kurucusu ve Tesla Motors ile PayPal’ın kurucu ortaklarından olan Musk, gençliğinde günde 10 saat boyunca bilimkurgu romanları ve diğer tarzda romanlar okuduğunu belirtiyor. Musk, okulda gördüğü okuma derslerinde hayal kırıklığına uğradığını ve bildiği bir çok şeyi kendi okuduğu kaynaklar sayesinde öğrendiğini de ekliyor. İlkokulun 4. Sınıfında Encyclopedia Britannica’yı okumaya başlayan Musk, 9 yaşında programlama dünyasına adım attı ve ilk video oyunu “Blastar”ı 12 yaşındayken 500 dolara satarak bu işten para kazanmaya başladı.  17 yaşındayken Güney Afrika ordusunda askerlik yapmamak için evinden ayrılan Musk, 1992 yılında Kanada’daki Queen’s University’de iki yıl geçirdikten sonra, University of Pennsylvania’da işletme ve fizik okumak için buradan ayrıldı.


Steve Jobs (1977’de 22 yaşındaydı)

Elektronik ile uğraşmaya babası sayesinde evlerinin garajında başlayan Jobs, teknik tamiri bir hobi olarak geliştirmeye başladı. Okula başlamadan annesinin okuma yazma öğrettiği Jobs, bu sayede sınıf atlayarak 1 yıl kazandı. Lisede kendisini ilerideki partneri olacak olan Steve Wozniak ile tanıştıran Bill Fernandez ile arkadaş oldu. Reed College’daki altıncı ayında okulu bıraktı. Önündeki 18 ayı kaligrafı gibi yaratıcı sanatlara odaklanarak geçiren Jobs, Mac’in bir çok yazı tipini barındırmasının da bu durumdan kaynaklandığını belirtiyor. Steve Jobs, 1974 yılında ruhsal aydınlanma konusunda bilgilenmek için Hindistan’a gitti, döndüğünde ise Atari’de çalışmaya başladı. Burada Wozniak ile Apple’ı kurma kararı aldı ve 1976’da, yani daha 21 yaşındayken “Apple”ı kurarak genç yaşta büyük bir başarıya imza attı.


Richard Branson (1972de 22 yaşındaydı)

Branson(sağdaki), küçük yaşlarda disleksi sebebiyle zor günler yaşadı. 16 yaşındayken bir gençlik dergisi olan “Student”ı çıkarmak için okuldan ayrıldı. Jean-Paul Sartre, James Baldwin, Robert Graves gibi isimlerin eserlerini yayınlayan dergi ne yazık ki hiç kar etmedi. Branson, 19 yaşında Student dergisine ek gelir getirmesi için Virgin’i kurdu. Bu ismi vermesinin sebebi bütün çalışanların iş hayatında deneyimsiz olmalarıydı.  Zamanla Oxford Caddesi’nde bir plak dükkanı açabilecek kadar para kazanmaya başlayan Branson, 1972 yılında daha sadece 22 yaşındayken “Virgin Records”u kurma başarısını elde etti.


Max Levchin (1997de 22 yaşındaydı)

Çocukluğunda solunum problemleri yaşadığı için doktorların “çok fazla yaşamaz” dediği Levchin, akciğerlerini genişletmek için küçük yaşta klarnet çalmaya başladı. Zamanının çoğunu programlamayla geçiren Levchin, 1995 yılında sınıf arkadaşlarıyla “SponsorNet Media”yı kurdu, 1997 de ise Illinois Üniversitesi Bilgisayar Bilimi bölümünden mezun oldu.


Oliver Emberton (2001’de 22 yaşındaydı)

Bilgisayar programlamaya 8 yaşında başlayan Emberton, 13 yaşında kendi vedio oyunu işini kurdu ve buradan kazandığı parayı derneklere bağışladı. 16 yaşındayken kendi işletim sistemini, internet tarayıcısını ve grafik düzenleme programını yazdı. 2001 yılında, yani 22 yaşındayken mezun olduğunda Silktide Ltd’ı 3 bin pound sermaye ile kuran Emberton, girişiminin ilk yıllarının zorlu geçtiğini, ayda 6 bin pounddan az maaş ve 200 pounddan az bir gelirle zar zor dayanabildiğini belirtiyor.


Gayle Laakmann McDowell (2005’te 22 yaşındaydı)

18 yaşındayken Microsoft’taki en genç stajyer olan McDowell, 2005 yılında Upenn Bilgisayar Bilimleri’nden mezun oldu. Google, Apple ve Microsoft için yazılım geliştirme alanında çalışan Dowell, o yaştaki gençlere kendi küçük şirketlerini ve projelerini başlatma konusunda çekinmemelerini, online bir portfolyo ve CV oluşturmalarını, somut başarılar elde etmelerini, soru sormaktan çekinmemelerini ve hatalarını kabul ederek korkusuz davranmaktan vazgeçmemelerini öğütlüyor.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Başarı, Tarih

Yorumlar (0) Yorum Yap

/