Yeni Başlayacaklar İçin Üniversite Hayatı

Uzun bir maratonun ardından üniversite kapılarını araladınız. Eminim hepinizin henüz lisedeyken kafasında şekillendirdiği bir üniversite algısı vardır. Kafanızdakiyle karşılaştığınız yüzde yüz örtüşmese bile üniversitede yepyeni ufuklara açılan kapıların anahtarlarını bulabileceğinizi söyleyebiliriz.

Peki, hayat düzergahınızdaki önemli dönüm noktalarının işaretlerini yakalayabileceğiniz bu sürecin başlangıcında sizleri neler bekliyor?

Oryantasyon

Diğer tabiriyle üniversiteye uyum programı olarak da geçer. Program; yeni gelen öğrencilere kurumu tam anlamıyla tanıtmayı, idari işleyişler hakkında bilgi vermeyi, binadaki öğrenci işleri veya kütüphane gibi bilinmesi gereken yerlerle ilgili bilgilendirmeleri içerir. Ayrıca kampüs yaşamı, spor etkinlikleri, kulüp faaliyetleri ve kulüplerin işleyişi hakkında da bilgi verilir.

Sonuç olarak, hem akademik hem sosyal anlamda okula adapte olmanızı kolaylaştıracak bu organizasyona katılmak büyük önem arz eder.

Öğrenci Kulüpleri

Üniversite salt akademik hayattan ibaret bir yer değildir. İlgi alanlarınıza hitap eden, kendinizi özgürce ifade edebileceğiniz ve bir parçası olmaktan büyük haz duyacağınız birçok kulüp barındırması üniversiteyi tatlı kılan önemli detaylardandır. Oryantasyon sürecinde size hitap eden kulüpleri tespit edip bu kulüplerde varlık göstermekten asla çekinmeyin. Kulüpçülük barındırdığı aidiyet duygusuyla beraber size sorumluluk, ekip çalışmasıyla gibi yetilerle beraber sağlam dostluk temelleri de atacağınız harika tecrübeler yaşatacaktır. Bir üniversite öğrencisinin “Ben neleri seviyorum?, Ben kendimi nerede mutlu hissediyorum?, Ben neleri yapabilirim, neleri yapmak istemiyorum?” gibi sorularına da cevap niteliği de taşıyan bir yapılanmadır.

Vize – Final – Büt

Üniversitedeki sınav sistemi haliyle lisedekinden biraz daha farklı işler. Vize sınavı, ilgili ders için yapılan ilk sınavdır. Genel olarak ortalamaya etkisi %30, %40 oranında baz alınsa da dersten derse etkileyeceği yüzde farklılık gösterebilir. Kalan yüzdeyi ilgili ders için yapılan son sınav olan final sınavı belirler ve final sınavı vizeye kıyasla daha kapsamlıdır. Bütünleme sınavı ise vize ve final sonucunda ortalaması geçer not altında kalan öğrencilerin aynı dersten geçebilmeleri için ikinci şansıdır ve büt notu final notu yerine sisteme geçmektedir. Bu sistem her dönem sonu için geçerlidir.

Liseden farklılık gösteren bir başka durum da, “Neyse, son gün çalışırım.” cümlesinin lisedeki kurtarıcılığı ne yazık ki final döneminde genellikle işe yaramamaktadır. 🙂

Erasmus

Kulak dolgunluğuyla bir şekilde aşina olunan bu kavram; üniversitenizde en az bir yılı tamamladıktan sonra üniversite hayatınızın üç ile on iki ay arasında bir süresini yurtdışında okuyabilmenize imkan sağlayan programa deniyor. İlerde böyle bir deneyim yaşamak isteyenlerin not ortalamasına ve yabancı dile başlangıçtan itibaren önem göstermeleri gerekiyor. Okurken yurt dışına çıkmaya hevesliyseniz bunun planını önceden yapmak, yabancı dilde belirli bir yetkinlik seviyesine gelmenizi sağlayıp erasmus deneyiminizi daha kolay ve daha verimli kılacaktır. Ayrıca içerdiği birçok ülke ve okul alternatifinden dolayı kapsamlı bir araştırma yapmak da bu sürecin mutlak bir parçasıdır.Üniversite sadece derslere girip çıkacağınız bir yer olmasın çünkü üniversite sadece okuduğunuz bölümden ibaret değildir; hedeflerinizi belirlemek, hayallerinizin peşinden koşmak için gereken cesareti ve inancı bulabileceğiniz bir yerdir. Hayatın içinde kendinize bir platform oluşturun, farklı deneyimler yaşayın, hikayeler biriktirin.

CEOtudent ailesi olarak sizlere ilham verecek bir üniversite hayatı dileriz.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Uncategorized @tr, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/