Üniversitede Ev Arayış Dönemi İçin Tavsiyeler

Yorucu bir sınav maratonunu ardında bıraktın ve şimdi yeni bir hayatın kapısını aralamak üzeresin. Ama şimdi en az üniversite seçimin kadar önemli bir karar daha vermek üzeresin. Ev mi yurt mu? Eğer sen de özgür ruhluyum, kendi evim olsun diyenlerdensen ev arama sürecinde sana yardımcı olacak tavsiyeler:

1) Arayışa başlamadan önce

Öncelikle lokasyon!

İlk adım olarak yaşamak istediğin ilçe ve semte karar vermelisin. Okuluna yakın olacak bir lokasyonu tercih etmen zamandan kazanmanı sağlayacaktır. Eğer ev ararken kararsız bir şekilde ordan oraya koşturmak istemiyorsan aramaya başlamadan önce lokasyonuna karar vermelisin. Okuluna yakın olmasının yanı sıra toplu taşımaya ve derslerden başını kaldırdığında kaçabileceğin eğlence mekanlarına, kafe ve restoranlara yakın bir yer seçersen hayatını kolaylaştırır ve aynı zamanda sosyal hayatını da unutmamış olursun.

Bitmeyen trafik çilesinden nasıl kaçsak?

Büyük şehirlerde ulaşım her zaman dert. Okula nasıl gideceğine önceden karar verirsen evini de ona göre seçebilirsin. Neredeyse haftanın beş günü git-gel yapacağını düşünürsen ulaşımı göz ardı etmemen en doğrusu olacaktır. Trafik çilesiyle nam salmış İstanbul’a geliyorsan ve her gün trafikte 3 saatini harcamak istemiyorsan, evini daha merkezi ve okuluna yakın bir konumda seçmelisin. Toplu taşımayı kullanman senin için hem bütçen hem de zamanın için iyi olacaktır.Ve tabiki bütçe..

Ev ararken en önemli noktalardan biri uygun bütçeye güzel evi bulabilmek. Ev aramaya başlamadan önce ailenle bütçene karar vermeniz yerinde bir karar olacaktır. Ayrıca gelecekteki evinde tek mi yoksa ev arkadaşınla mı yaşayacağına da ev bakmaya başlamadan önce karar vermen daha iyi olur.

2) Zorlu arayış dönemi

İnternetten bakarak mı, yoksa sokak sokak dolaşarak mı?

Lokasyonuna ve bütçene karar verdikten sonra aslında işin en zor kısmı başlıyor. Evini nasıl bulacaksın? İnternette birçok emlak sitesi olduğu doğru, fakat oradaki ilanların doğru olmayabileceğini düşündün mü? Tarihi geçmiş, eski veya tutulmuş evlerin ilanlarının yanı sıra o fotoğrafta gördüğünüz ev gerçekte de o ev mi acaba? Emlak siteleri oldukça yanıltıcı olabiliyor. Bu sebeple oturacağın lokasyonda ufak bir yürüyüşe çıkmak yerinde bir hareket olacaktır. Evlerdeki kiralık / satılık ilanlarına bakarken esnafla tanışabilir, hem de bundan sonra senelerini geçireceğin muhitle tanışabilirsin.

Peki o zaman; emlakçıdan mı, sahibinden mi?

Eğer büyük şehirlerden birinde yaşayacaksan kiraların çok da iç açıcı olmadığını söyleyebilirim. Özellikle İstanbul bu konuda birinciliği hiç kaptırmıyor. Neredeyse kiraların her sene iki katına çıktığı İstanbul’da bir de evini emlakçı aracılığıyla bulursan en az kiran kadar komisyon vermen gerekebilir. Bunu dikkate alarak sahibinden ev bulmaya çalışırsan çok daha rahat edersin.Güvenlik ne olacak?

Eminim hiç kimse güvenilmez bir muhitte yaşamak istemez. Bu yüzden arkadaşlarınla birlikte güvenlikli bir site tercih edebilir veya tek başına yaşamak isteyenlerdensen bir aile apartmanı tercih edebilirsin. Oturacağın sokağa gündüz bakmanın yanı sıra gece de şöyle bir bakmak evini tutmadan önce doğru bir tercih olacaktır.

Not; Ev arama sürecinde aile içi ufak atışmalar olabilir. Herkesin başına gelmiştir veya gelecektir. Bu noktada dikkat etmen gereken alttan almak ve doğru eve ailenle birlikte karar vermek olacaktır.

3) Evini buldun, peki sonra?

Yeni sorumluluklar kapında.

Ev sorumluluk demektir ama evin keyfi de başka hiçbir şeyde olmaz. Sorumluluklarının bilincinde olursan öğrenci evi tek kelimeyle harika olabilir. Ama faturaları ödemeyi veya temizliği aksatırsan kabusa da dönebilir. Eğer tek yaşayacaksan unutma ki evinin tüm sorumluluğu sende. Faturalar, çamaşır, bulaşık, ütü, yemek.. Eğer ev arkadaşın varsa evinizin kurallarını önceden iyice belirlemeli ve sorumluluklarınızı yerine getirmediğiniz halde doğacak sıkıntıları konuşmalısınız.Ev sahibi, yan komşu, komşu teyzeler, bakkal amcalar..

Öğrenci evi kelimesi çoğu zaman problem yaratır. Ev sahipleri evlerine gelebilecek zararı, komşular öğrenci evinden gelebilecek gürültüyü patırtıyı düşünerek sana ön yargılı yaklaşabilirler. Bu noktada ne kadar güvenilir olduğunu kanıtlamak sana düşüyor. Ama şuna emin olabilirsin ki mahallenin bakkal amcasını seni hep çok sevecek.

Sosyal yaşam

Üniversite demek yepyeni bir sosyal hayat demek. Yeni arkadaşlıklar, yeni heyecanlar, bilmediğin bir şehir.. Hayatın boyunca unutamayacağın anıların yaşanacağı dönem üniversite olacak, bu yüzden sosyal yaşantını aksatmamalısın. Evinin civarındaki güzel mekanları öğrenerek ilk adımı atabilirsin.

Zorlu ev arama maratonunun ardından keyifli üniversite yıllarına başlayabilirsin. Her şey gönlünce olsun.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Eğitim, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/